via shanghai naar jingdezhen

Ja, ik zit toch wel heel graag met mijn handen in het porselein dus daarom heeft het eerste verslag wat op zich laten wachten.

Nog geen week geleden stond mijn koffer met werkkleding klaar in Delft. Na een lange vliegtocht die wat spannend begon doordat twee uur voor vertrek uit Delft de vlucht geannuleerd bleek, ben ik aangekomen in Shanghai. Wereldstad met veel moderne architectuur. Maar bij een kijkje in een achteraf steegje waan je je 40 jaar terug.

Allereerst op zoek naar het Shanghai museum. Niet moeilijk te vinden dacht ik, maar wat ik voor de entree van het museum aanzag, bleek het openbaar toilet. Tsja die Chinese tekens zijn nog volstrekt onduidelijk voor me. Maar de mensen zijn heel aardig en behulpzaam.

Hier in Sanbao waar ik de dag erna arriveerde is Xiau Lin mijn werkplaats assistent. Zijn Engelse kennis heeft hij opgedaan door het lezen van keramiek boeken en overal zegt hij “Ja” op en lacht heel vriendelijk. Dat levert zo nu en dan hilarische situaties op: “Xiau Lin weet jij welke klei ik moet kiezen?” En Xiau Lin roept enthousiast: ” Jaaaaa! ” maar hij is ontzettend aardig en slurpt alle keramische kennis die je doorgeeft op. Hij is echt een fijne hulp om je weg te zoeken in dit porselein paradijs.

image1
De eerste morgen heb ik doorgebracht in de stad. Overal is keramiek, stoplichten, trottoirs, lantaarnpalen, etc. We hebben rondgekeken bij allerlei bedrijfjes die iets te maken hebben met klei: mallen makers, decal shop(plakplaatjes voor keramiek), winkels vol met emmers glazuur (in Nederland gelden daar hele andere regels voor), mensen die de hele dag in de buitenlucht glazuur spuiten en de public kills waar iedereen zijn werk kan laten stoken. Ik keek mijn ogen uit. We sloten af met een wandeling over de antiekmarkt waar ze kleine scherfjes porselein voor een vermogen aan je willen verkopen want het woord antiek moest je maar wat ruim uitleggen volgens Xiau Lin. Maar gelukkig ook prachtige oude stukken

 

image2

Vol van alle indrukken terug naar het rustige Sanbao en dan eindelijk zelf aan de slag.

Daarover de volgende keer

image4image3-1

6 reacties op “via shanghai naar jingdezhen”

 1. Margrete de Wolde

  Wat heerlijk om zo met je handen in het porselein te zitten! En wat veel indrukken in zo’n korte tijd!
  Geniet van je mooie belevenissen daar!

 2. Sylvia en Henk Rouwendal

  Super Ellen! We zijn enorm onder de indruk van je eerste reisverslag. Wat een belevenissen!
  We kijken uit naar je volgende berichten. Nog veel fijne dagen!

 3. Mechtild Paauwe

  Wat een indrukken Ellen! Allemaal ‘stof’ tot inspiratie die al begint op het moment dat je de Chinese ‘JAAAH’ hoort. Veel.plezier daar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *