de chinese tak bloeit

Meerdere weblogs heb ik geschreven en daarbij ook prachtige foto’s maar door het trage internet is het me niet gelukt om deze te plaatsen. Helaas. Maar dat wil niet zeggen dat er de afgelopen weken niets is gebeurd.

Ik heb heel wat uurtjes in de studio doorgebracht, achter de draaischijf, spelen met decoraties, ovens vullen, glazuur  proeven maken en alles wat erbij komt om  nieuw werk te ontwikkelen. Maar ook heb ik ruim de tijd genomen om rond te kijken in de magische wereld van het Jingdezhen porselein.

Regelmatig stapte ik op de fiets om bijv. een paar uur rond te kijken in de werkplaats van de grote potten draaiers. Menshoge potten worden  daar in delen op elkaar gezet en daarna beschilderd. Of bij de bedrijfjes waar ze porseleinen platen maken. Een paar mannen make  in een half uurtje tijd een plaat van 1 x 2 meter. Met behulp van een stok rollen ze het porselein uit. Wij zijn al tevreden als we een gelijkmatige lap klei van 50 x 50 cm kunnen maken. Of die ragfijne transparante kommetjes. Tot op de gram afdraaid en ook na het stoken nog perfect rond.Het gaat hier allemaal in de overtreffende trap.

Dat gaf mij ook de nodige energie om er op los te experimenteren. Ik heb vanuit massieve stukken porselein kommen gedraaid, ik ben bezig geweest met de eigenschap van het vervormen van porselein, ik heb gezocht naar hele fijne structuren en grove lijnen. Kortom het was een vruchtbare tijd. Ik ben gekomen met een leeg hoofd maar vertrek met een hoofd vol ideeën en plannen.

Op de laatste dag lukte het zelfs nog om alles gestookt uit de diverse ovens te krijgen. Er zijn stukken bij die je verwonderen en blij maken, er zijn stukken bij die teleurstellen maar er zijn ook stukken bij die je weer verder op weg helpen. We gaan nu reizen door China met een koffer vol porselein. De rest komt dit najaar mee met het transport.

Nieuwsgierig naar het resultaat? Dit najaar of volgend voorjaar ga ik een China presentatie maken om mijn ervaringen te delen en mijn 25 jarig bestaan als keramist vieren. Ik houd jullie op de hoogte.

Gisteren mijn afscheid van Sanbao. Ik heb een lezing gegeven en een demonstratie van mijn werk. Als afsluiting een feestje met bbq.

Wat zal ik Sanbao gaan missen, de prachtige locatie, de fijne studio, zoveel soorten porselein maar vooral Xiao Lin, May, Olive, Li, Celine, Wenying, Yuolin, Lizhen, Xie xie en natuurlijk mijn Nederlandse studio maatje Linda.

De keramiek familie is weer verder gegroeid. Deze keer met een Chinese tak. In volle bloei.

 

 

 

 

 

5 reacties op “de chinese tak bloeit”

 1. Lieve ellen,

  Volgens mij heb je aardig wat meegemaakt. Ik ben heel benieuwd naar je verdere verhalen en naar je plannen..
  Ik weet niet of je nu nog weg bent. Wij zijn net van vakantie terug en hebben de 4e blog net ontvangen. Als je nog weg bent een hele fijne tijd toegewenst , als je thuis bent wen dan rustig weer hier.
  Lieve groet van corine

 2. Dag Ellen, wat mooi dat het je zoveel gegeven heeft qua inspiratie. Daar was het je ook om te doen toch?! Ik ben heel benieuwd ‘waar je mee thuis komt’. En als je thuiskomt ligt in ieder geval de nieuwe KLEI op je mat met jouw atelier erin beschreven. Ik heb nog aan je gedacht, want ik hoorde dat er zo’n wateroverlast was of was dat in een ander gebied? Geniet nog even van je rondreis. Groeten Mechtild

 3. Hoi hoi,
  Ik had het toevallig met mijn moeder vanavond in de auto over je. Ik was namelijk benieuwd of er weer een blog van je was. Ik was drie dagen op Texel met Madelon wat ook zeer geslaagd was. Twee mooie dagen en een hele slechte. Maar ja, geen probleem, we vermaakten ons prima. Wat is de tijd omgevlogen zeg. Alsof je pas vorige week vertrokken bent. Wat een enorme ervaring rijker ben je geworden! Leuk dat je nu dit avontuur samen kan gaan voortzetten. Heel veel plezier en vooral een hele mooie en fijne vakantie nog gewenst. Geniet er met volle teugen van. Tot in Delft maar weer!!

 4. Hallo Ellen,
  ik dacht tussen de middag nog: alk een tijdje geen blogaankondiging meer gehad!
  wat een mooie ervaringen kun je meenemen, Ellen!
  En dan nu nog een mooie reis!
  Groeten, Fon

 5. Klinkt geweldig. Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen. Nog een heel fijne tijd en weer horen de verhalen als jullie terug zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *