chinese gastvrijheid

Mijn kennis over China was tot een paar maanden geleden beperkt. Natuurlijk had ik het een en ander gelezen over de gruwelijkheden in de jaren zestig en in het nieuws hoorde ik regelmatig berichten over de expansiedrift  van China. Ook werd ik gewaarschuwd voor het eten: hond, kat, kikkers etc. en de tafelmanieren zoals boeren, slurpen en smakken.

Maar wat zijn nu eigenlijk mijn eigen ervaringen?

Vorige week ging ik in mijn eentje op de fiets naar de stad. Onderweg stapte ik regelmatig af om me te vergapen aan de Chinese keramiek: een hele binnenplaats vol met mensgrote  handgedraaide potten. Winkels vol met kleine  transparante porseleinen kommetjes, verfijnd beschilderd of ingekerfd, prachtig aangelicht en stijlvol gepresenteerd.
blog3-1

Bij een winkel vol met theepotjes kon ik de verleiding niet weerstaan en stapte naar binnen.
Mijn Chinees gaat nog steeds niet verder dan Ni hao, en xie xie (dankjewel) dus communiceren gaat via de spraak vertaler van de telefoon. Dat is hilarisch want er wordt Chinees ingesproken en een blikkerige stem vertelt je dan bijvoorbeeld  dat je welkom bent.
Vervolgens werd ik gevraagd om er bij te komen zitten om deel te nemen aan de thee ceremonie. Met kokend water worden alle kopjes schoongespoeld (in de tafel zit een soort zeef) en in minuscuul kleine kopjes wordt thee geserveerd.  Met respect leegdrinken en pas als je een slokje thee achterlaat kan de ceremonie beëindigd worden maar het duurde even voordat ik me dat herinnerde. Toen ik door liet schemeren dat ik het kopje zo mooi vond werd het kopje ingepakt en kreeg ik het als kado mee. Wat een bijzondere ontmoeting.
blog3-2

Ook de maaltijden in Sanbao, waar ik verblijf leveren bijzondere ontmoetingen op. Het is echt een internationaal centrum waar keramisten uit de hele wereld verblijven. We eten met elkaar aan grote  tafels waar allerlei gerechten op grote ronde schijven voorbij komen. Wat een rijkdom aan voedsel. Zoveel verschillende gerechten en zo ontzettend lekker! Ik wist niet dat er zoveel  tofu soorten waren. Er is echt een enorme diversiteit, maar aan een gerecht ontkom je hier niet. Ontbijt, lunch, diner: rijst, rijst, rijst!
blog3-3

Het werk in de studio gaat lekker. Ik ben er veel en hard aan het werk. Vorige week konden we de eerste serie proeven wegbrengen naar de public kiln. Dat zijn grote ovens in de stad waar iedereen gebruik van kan maken. Spannend!!!!!
blog3-4
We mochten zelf de oven vullen ( nee, de bloemetjes op de oven plaat eronder zijn niet van mij, ik doe wel veel experimenten maar draaien blijft mijn passie).

Na een stook op 1320 graden konden we het werk ophalen. De resultaten zijn zeker bemoedigend dus ik ga aan de slag met iets grotere stukken.

blog3-5

Tsja, waar stonden mijn werkstukken ook alweer?

En zo wordt het dan vervoerd.
blog3-6
Volgende keer foto’s en verslag van mijn eigen porselein proeven.

Ellen

9 reacties op “chinese gastvrijheid”

 1. Lieve Ellen,
  Wat een geweldig avontuur, ben heel benieuwd naar je proeven en experimenten!
  Dat wordt een spannende intervisie in oktober.
  Veel genieten gewenst, lieve groet, Lucia.

 2. HadieEllen,
  Goed om te horen dat de mensen in je omgeving vriendelijk zijn en het eten overvloedig en met vele variaties. Daardoor kun je de factor ‘rijst’ gewoon naast je neerleggen en je op de rest storten! Geldt deze variatie overigens ook voor vegetariërs of moet je lijdzaam toezien hoe al je niet-vegetarische collega’s zich smullend een weg banen door al het overheerlijke voedsel? Ik hoor het later wel! Ik ben overigens uiterst benieuwd naar je nieuwe gedraaide ‘projecten’. Ik heb van Richard begrepen dat al je werk uiteindelijk naar Nederland zal worden verzonden zodat we de omslag van je huidige naar je ‘nieuwe’ werk van dichtbij kunnen volgen. Wil dan wel uitleggen waar je nieuwe ideeën zijn ontstaan en waarom je ze op deze wijze hebt vormgegeven.
  We hoorden van je echtvriend dat de versmelting van echtpaar nabij is. Ik kan me voorstellen dat je, ondanks je enthousiasme voor je ‘draaiwerk’, toch uitkijkt naar jullie weerzien en zin hebt om met hem enkele weken door China te gaan toeren.
  Succes, waar je ook me bezig bent, en tot gauw weer in Delft.
  Groet,
  Adje & Henk

 3. Margrete de Wolde

  Het ziet er allemaal weer fantastisch uit! Ik denk dat je veel nieuwe inspiratie opdoet!
  Leuk om met zoveel verschillende keramisten in aanraking te komen!

  Succes met je (porselein)avontuur!

 4. Leuk Ellen in China, nou begrijp ik ook waar al de Chinese porseleinen objecten bij TV programma tussen kunst en kitsch vandaan komen.
  Denk maar rijst rijst rijst vooraf aan keramiek keramiek keramiek ¿ 🙂
  nog veel plezier en vooral succes.

 5. Wat een geweldige ervaringen heb je daar, Ellen! Erg leuk om te lezen! En de uitdaging om met porselein groter werk te gaan maken, prachtig! Geniet van deze indrukwekkende tijd! Liefs Anske

 6. Hoi Ellen,
  Wat ontzettend leuk dat je werd uitgenodigd voor een thee-ceremonie. En wat een mooi aandenken heb je meegekregen. Ik kan me voorstellen dat je je staat te vergapen aan het keramiek bij de mensen thuis. Wat een andere wereld hè? Ben heel benieuwd naar de foto’s van je werk. Als het kleine lukt gaat het grote je ook lukken! Nederland is sinds gisteren weer aan het opdrogen. Vandaag is het dan ook zomaar weer 25 graden terwijl afgelopen donderdag de 15 graden niet eens werd gehaald op sommige plaatsen. Is bij jou de regen nog steeds zo heftig of wordt dat ook al minder? Ik wens je weer veel plezier en kijk weer uit naar je volgende berichtje. Liefs, Annelies

 7. Wat geweldig om te lezen, Kan haast niet wachten op de volgende episode..
  Liefs uit Maasland. (waar ze overigens ook heel vaak een slokje thee in de beker achterlaten…klettert zo lekker in de vaatwasser ;0))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *