aan de slag!

blog2-4

Dit jaar ben ik 25 jaar werkzaam als keramist. En de liefde voor klei is onverminderd groot. Maar ook een goed moment om tijd te nemen voor vernIeuwing en te blijven “spelen” met klei. Jingdezhen is de hoofdstad van het porselein. Als dat geen uitdaging is……..

blog2-3

Velen hebben me gevraagd wat mijn plannen waren voor deze artist-in-residence. Ik heb steeds gezegd: ik wil er naar toe gaan met een “leeg hoofd”. Geen plannen, geen ideeën zodat er volop ruimte is voor wat er op me afkomt. Ik kan inmiddels wel stellen dat mijn hoofd bijna explodeert. Zoveel ideeën, het gaat maar door. Heerlijk. Zo moeilijk als het is om in je eigen atelier los te komen zo gemakkelijk is het hier. Hoe is het spreekwoord ook alweer: Verandering van spijs doet eten. Ik heb blijkbaar heel veel trek!

Werken met porselein is geweldig. Het materiaal houdt het midden tussen stevige stopverf en modder. Als je de porselein voorbereidt is het snel te stug maar zodra je water toevoegt bij het draaien zakt het in elkaar. Maar wat een prachtig spul. Zo wit, zo sterk, zo puur.

blog2-2

Bij het werken laat ik me leiden door het materiaal. Ik maak steeds series van 5,of 6.

blog2-1

Veilig begonnen met vormen die ik al ken en die me goed liggen. Maar de uitstapjes naar nieuwe werk kwamen al snel.  Graag werk ik met “foutjes” die ik gebruik om volgende stappen te zetten: de klei scheurt of hangt scheef. Eigenlijk niet blij maar ook: Hoe mooi eigenlijk als je er nog eens naar kijkt, een slag draait, of herhaalt.

Voor mij moeten er ook altijd strakke vormen in het werk zitten. Een mooi kader waarbinnen de chaos mag plaats vinden. En natuurlijk het element van het ondersteboven zetten van het werk. Of uit het midden. Daar kan ik nog geen genoeg van krijgen.

Ben ik de eerste avond nog terug gegaan naar de studio om het werk af te dekken (stel je voor dat het teveel uitdroogt). Inmiddels moet ik daar hartelijk om lachen. Tsjonge, jonge wat kan het hier regenen. Dagen achter elkaar. Alles is klam. Het is hier gemiddeld 25 – 30 graden maar ik krijg mijn schone was niet meer gedroogd. Laat staan dat het porselein wil drogen.  Tropisch regenklimaat.

Dank voor de vele reacties op mijn blog. Heerlijk om te lezen. Facebookers kan ik helaas niet beantwoorden, want Facebook, Google, en Gmail is verboden. Maar echt waar,  je kunt ook zonder.

Als echte Chinese heb ik nu Wechat: een combinatie van app, bol.com, veiling, Facebook en email tezamen. De chinezen leven met de telefoon in hun hand en zo heb ik al een van mij keramische  objecten verkocht aan de vrouw van de burgemeester van Jingdezhen. Hoe? Wechat!

En tot slot een filmpje: Blog2-Video

6 reacties op “aan de slag!”

 1. Beste Buur, lieve Ellen,
  Om eerlijk te zijn is het rustig in de straat sinds je je koffers hebt gepakt om je artistieke heil in China te gaan zoeken. En zo te lezen gaat het je goed af in China’s porselein-centrum. Je enthousiasme straalt werkelijk uit je blog. Wat ik me afvraag is of je als artist-in-residence ook daadwerkelijk de ondersteuning krijgt bij je draai-activiteiten van een van de grote Jingdezheniaanse porcelein-meesters? Ik neem aan, indien dat het geval is, dat je communiceert in het Engels. Want mocht je een talenknobbel hebben, ik neem aan dat je kennis van het lokale Chinese dialect nog uiterst beperkt is.
  Wat ik me bovendien afvraag is wat er met jouw productie van het porselein gaat gebeuren; leuk dat de vrouw van de burgemeester een stuk van je heeft gekocht maar laat je de rest van je productie daar in Jingdezhen of komt het uiteindelijk in een grote kist naar Nederland? Ongetwijfeld weet Richard hier het fijne wel van en gaan we dat aan hem vragen als hij hier binnenkort aanschuift.
  Geniet van waar je zo intensief mee bezig bent, trek je niets aan van de regen, en kom t.z.t. weer veilig thuis zodat ‘ons’ straatbeeld weer compleet is.
  Groeten,
  Adje & Henk

 2. Hoi Ellen,
  Zo te lezen heb je al aardig je “draai” gevonden. Super. In Nederland is het op het ogenblik ook een beetje klam en warm. Het is de laatste dagen echt met bakken naar benee gekomen en heeft op diverse plekken tot overstromingen geleid. Maar ook mensen die van de nood een deugd wisten te maken en zich op de ondergelopen straten aan het vermaken waren met zelf uitgevonden watersport!. Vandaag een mooie dag en is er geen druppel gevallen ondanks de waarschuwingen. Ik heb vandaag brandjes staan blussen en poppen geprobeerd het leven in te blazen, niet gelukt! Mijn BHV dag. Ik ben reuze benieuwd naar wat je allemaal aan het maken bent. Wens je heel veel plezier,
  直到下一次
  Zhídào xià yīcì
  Annelies

 3. Liieve Ellen,

  Wat leuk om over jouw ervaringen te lezen!!
  Dank je wel.
  Wat een geweldige kennis en ervaring kun je zo opdoen. Leer je al een paar woorden Chinees?
  En ga je thuis ook met porselein werken, denk je?
  Hier alles goed, de zomer begint voorzichtig…….
  Hartelijke groet!!
  Alie

 4. Ik kon niet nalaten even te zoeken naar de betekenis van het getal 25. 😉 Via Google kwam ik op de web site ‘Uit de Schriften’ en lees ik dat het staat voor ‘Geïntensiveerde genade’. Het is 5×5. Ofwel (4+1)x(4+1). 4 duidt de creatieve werken aan en verwijst naar de materiële verwezenlijking. Dit is precies jouw vak als keramist. En 1 duidt eenheid aan en begin. ook dit is zeer toepasselijk voor jouw artist-in-residence zijn in Jingdezhen. Geen beter moment om tijd te nemen voor vernieuwing en eenheid/verbinding met de voorgaande 25 jaar. De inhoud van je blog straalt zowel (nieuw) begin als eenheid uit. Dus dat zit wel goed!

  P.S. Je hebt toegepaste wiskunde gestudeerd, of niet… 😉

 5. Wat ontzettend leuk om te lezen en de foto’s te zien.
  Ik proef je enthousiasme, wat een energie! Geniet ervan!
  Lieve groet uit het regenachtige Rijswijk

 6. Lieve ellen,

  Jeetje wat een priegel lettertjes . Ik hoop dat je het een beetje kunt lezen. Leuk om je blog te lezen. Volgens mij heb je het wel naar je zin met je handen in de porselein. Heb je al wat meer van de omgeving gezien? Ik ben benieuwd. Hier gaat het goed. Op het moment bliksemt en dondert het. Uitbarsting na een warme dag. Het lijkt misschien wel op jouw hoofd dat bijna explodeert Wij hebben afgelopen weekend gekampeerd in Hertme vlakbij Borne . We hebben onze nieuwe tent voor aan de auto uitgeprobeerd. Het was heerlijk om weer eens te kamperen na een maand of 9 niet meer gekampeerd te hebben, lekker buiten leven..
  Het ga je goed tot mails lliefs van corine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *